Banner
Forside : Nyheter : 3 gener avgjør hundens pels

3 gener avgjør hundens pels

Forskere ved US National Human Genome Research Institute (NHGRI) i USA har funnet ut at kun tre gener avgjør hvordan hundens pels blir. Puddel pels, terrier pels, vorstehe pels, setter pels og pelstypene til 90% av alle hunderaser kan forklares av disse genene.

oslo2004 006

Tre gener for syv pelstyper

En studie av hundens gener viser at tre gener forklarer de syv vanligste pelstyper hos hunder, hvilket omfatter 90% av alle rasehunder. I tillegg til å gi innsikt i utviklingen av de 209 hunderasene som finnes, mener forskerne at funnene kan hjelpe med innsikt i menneskets gener og hvordan de virker sammen.

Samme teknikker som man har utviklet til å forstå genenes relasjoner og hvordan de virker sammen, kan brukes på forskning av menneskesykdommer, herunder diabetes, kreft og overvekt.

Bart og markerte øyebryn med RSPO2

Forskerne ved US National Human Genome Research Institute (NHGRI) har funnet at genet RSPO2 kontrollerer vekstmønsteret til håret. Hunder med bart og kraftig markerte øyebryn har forekomster av RSPO2 genet. Hårlengde og mykhet kontrolleres av genet FGF2, mens krøllene bestemmes av genet KRT71. Kombinasjonen av disse tre avgjør hundens utseende.

Hunder med kort, rett hår, som korthåret vorstehe og pointer, har ingen av disse genene. Langhåret pointer har derimot RSPO2 i genene. Hunder med langt mykt hår, slik som setter rasene, har kun en variant av FGF5.

Les mer på The Times (engelsk).

 

Banner